CARLOS BARRETTO TRIO (Portugal)

photo's © Jos Knaepen

Carlos Barretto (contrabas)
José Salgueiro (drums)
Mario Delgado (gitaar)


De muziek van bassist Carlos Barretto wordt Afro-Amerikaans of zelfs neo-bop genoemd, maar met zeer sterke invloeden uit zijn Latijnse en mediterrane achtergrond. Barretto creëert een eigen, zeer divers, muzikaal universum, met andere kleuren en ritmes vanuit zijn Arabisch en Keltisch erfgoed en geïnspireerd door de fado, rock en hedendaagse muziek.
Na zijn klassieke studies aan het Lisbon National Conservatory studeert hij verder in Wenen en komt er in contact met Fritz Pauer en leden van het Vienna Art Orchestra. Na zijn terugkeer in Lissabon, waar hij onder meer in het RDP Symphony Orchestra speelt, trekt hij in 1984 naar Parijs en wijdt hij zich volledig aan jazz en geïmproviseerde muziek. Hij werkt er samen met mensen als Steve Grossman, Steve Potts, Barry Altschul, e.a. In 1990 neemt hij in ons land een cd op met Mal Waldron/Thierry Bruneau Quartet (‘Serene’). Hij speelt en werkt in diverse Europese landen met onder meer Lee Konitz, Horace Parlan, John Betsch. In 1993 keert hij terug naar Portugal, waar hij naast de begeleiding van belangrijke jazznamen, een eigen kwintet, kwartet en trio vormt.
Voor zijn composities voor trio heeft Carlos Barretto ideale kompanen gevonden in gitarist Mario Delgado en drummer José Salgueiro. Net zoals Barretto zijn ze volop geschoold in de jazz, maar actief in een breed spectrum van genres, zoals ethnische en traditioneel Portugese muziek, muziek uit de vroegere Portugese kolonies, maar ook rock en pop.

Selectieve discografie :

‘Suite da Terra’, Carlos Barretto Trio, (BAB/Dargil)
‘Silêncios’, Carlos Barretto Trio (Foco Musical)
‘Olhar’, Carlos Barretto Quartet (Up Beat)