Zondag 5 oktober om 12:00
Groeningemuseum
Trium [Italië/Frankrijk]

Trium

 

Giancarlo Schiaffini tuba
Jean-Luc Cappozzo trompet
Francesco Branciamore drums

© Ph.Agostino Mela - Jos L. Knaepen

Trium verenigt drie uitzonderlijke muzikanten met een absolute voorliefde voor improvisatie. Giancarlo Schiaffini is als componist, trombonist én tubaspeler één van de vooraanstaande figuren uit de hedendaagse muziek. In de jaren zeventig studeerde hij bij Karlheinz Stockhausen, Gyorgy Ligeti, Franco Evangelisti en Vinko Globokar. Hij werkte met onder andere Ennio Morricone, Misha Mengelberg, John Cage en Thurston Moore (van Sonic Youth) en is bovendien medeoprichter van het Italian Instabile Orchestra. Naast zijn indrukwekkende muzikale carrière is Schiaffini ook een verdienstelijke kok.
Trompettist Jean-Luc Cappozzo kwam relatief laat in de jazzscène terecht. Hij werd muzikant tijdens zijn legerdienst en gaf daarna les aan de muziekschool van Roanne. Hij werkte al een eerste keer samen met l’Orchestre Régional de Jazz de Grenoble, maar raakte pas helemaal begeesterd toen Dizzy Gillespie hem in 1984, tijdens een concert in Roanne, uitnodigde om mee te spelen in de band. Via l’Arfi en Maurice Merle kwam hij in contact met de geïmproviseerde muziek en al snel werkte hij geregeld samen met het kruim van de improvisatiescène.
Drummer/componist Francesco Branciamore is al evenzeer een muzikale duizendpoot. Hij is vast lid van het vinnige December Thirty Jazz Trio en leidde het Trade d’Union European Quartet met Paul Rutherford, Michel Godard en Guido Mazzon, maar schrijft evengoed muziek voor theater, dans en film.
We zijn benieuwd wat Trium voor ons op het menu heeft staan!

Concerten in het Groeningemuseum zijn enkel toegankelijk voor houders van een festivalpas