Donderdag 2 oktober om 19:00
Kamermuziekzaal
Duo Aki Takase / Silke Eberhard [Duitsland]
Ornette Coleman Anthology

 

Aki Takase piano
Silke Eberhard altsax, klarinet, basklarinet

 

Om je aan Ornette Colemans muziek te wagen moet je sterk in je schoenen staan. Deze twee vrouwen vertolken ze met een indrukwekkend, bijna gek en in elk geval fascinerend resultaat. Takase en Eberhard spelen muziek uit de periode 1959 tot 1968 – uitgerekend de periode waarin jazzvernieuwers de piano angstvallig uit bands weerden – in een duo piano/rieten. De Japanse Aki Takase, de grande dame van de jazzpiano, weet haar klassieke pianospel te verweven met organische jazz. Ze staat erom bekend haar toetsen nu eens zacht te beroeren en dan weer hard op het klavier te hameren. Aki Takase is ‘een bijzonder livefenomeen en een verleidelijke stijlengoochelaar’, aldus Jazzpodium.
De jonge saxofoniste Silke Eberhard groeide op met brassbands die volksmuziek speelden. Later ontdekte ze de free jazz en legde zich daar volledig op toe. Ze maakte naam met eigen bands waarmee ze ook al Colemannummers speelde.

De in hun tijd heel revolutionaire tunes worden als heerlijke kamermuziek vertolkt met veel aandacht voor melodie, ritme en totaalklank. Dat beide dames verslaafd zijn aan deze muziek is duidelijk te horen op de dubbel-cd Ornette Coleman Anthology.