overzicht programma
naar Aldo Romano naar Claren McFadden + Artvark
zaterdag 6 oktober    

GrazzHoppa

DJ GRAZZHOPPA presents: “LATE NIGHT JAZZ GROOVES @ JAZZ BRUGGE”
Op vrijdag –en zaterdagavond sluiten we telkens feestelijk af met een stomend concert in de Inkomhal. Voor deze late night jazz grooves schakelden we gewezen Bruggeling DJ Grazzhoppa in als centrale gast. Hij selecteerde twee groepen die de grenzen aftasten van (hedendaagse) jazz met andere genres uit de pop-, rock-, en electronicawereld.


23:30 - Inkomhal

Electric barbarian
[NL/B]

Floris Vermeulen el. bas
Jozef Dumoulin Fender Rhodes
Bart Maris trompet, fx
Harry Arling drums
Monica Germino el. viool
Ro Krauss altviool
Rik Sturtewagen viool
Lode Vercampt cello
DJ Grazzhoppa turntables
DJ Lamont turntables

 

Electric Barbarian

Het Belgisch-Nederlandse collectief Electric Barbarian tast de grenzen af van jazz, rock, hip hop en electronica. Twee jaar terug kon je ze nog in De Werf aan het werk zien met hun ‘Bitches Brew Spirit’ – project, een eigentijdse hommage aan het meesterwerk van Miles Davis.

Vandaag richten ze hun muzikale schijnwerpers op het leven en werk van de controversiële en militante Afro-Amerikaanse dichter Langston Hughes, die begin jaren ’20 van de vorige eeuw een weg timmerde aan de black consciousness en één van de sleutelfiguren werd van de Harlem Renaissance beweging, die de kiem zou leggen voor de latere Civil Rights Movement.

Om de teksten van Langston Hughes muzikaal te omkaderen wordt gebruik gemaakt van een opmerkelijke bezetting. Enerzijds heb je een elektrisch jazzquartet bestaande uit Floris Vermeulen op elektrische bas, Harry Arling op drums, Jozef Dumoulin op Fender Rhodes en Bart Maris op trompet en fx. Het geluid dat zij produceren reminisceert aan de fusion groepen van Miles Davis, Joe Zawinul of Chick Corea.
Daarnaast vinden we een hedendaags klassiek string quartet met internationale uitstraling. Naast de Belgen Lode Vercampt op cello en Rik Sturtewagen op viool, vinden we nog twee uitzonderlijke violistes: de Amerikaans-Nederlandse Mary Oliver (gekend o.a. van bij het ICP orchestra) en de Italiaanse violiste Monica Germino (één van de muzen van hedendaags componist Louis Andriessen).

Deze reeds ongewone mix wordt nog extra op smaak gebracht met het fingerspitzengefühl van twee uitzonderlijke platengoochelaars uit eigen land: DJ Grazzhoppa en DJ Lamont. Beiden zijn reeds meer dan twintig jaar actief in het internationale hip hop gebeuren en hebben België mee op de wereldkaart gezet op vlak van turntablism.





Selected discography: