overzicht programma
naar Carlos Bica + Materia Prima  
zondag 7 oktober    
22:00 - Concertzaal Free Flamenco [SP/F/BG]

Dorantes piano
Renaud García Fons contrabas
Theodosii Spassov kaval/fluit
Javier Ruibal drums/percussie

 

 

Free Flamenco
© Paulo Martins
Het kleurrijke Free Flamenco quartet herbergt vier internationale topmuzikanten: de Spaanse pianist Dorantes, landgenoot Nano Peña op drums en percussie, de Bulgaarse kavalspeler Theodosii Spassov en de Frans-Catalaanse contrabassist Renaud García-Fons.
De groepsnaam verraadt het al: de muziek van dit quartet vindt zijn kiem in de rijke flamenco-traditie, maar zoekt de grenzen op met jazz en hedendaagse muziek.
Dorantes werkte doorheen zijn rijk gevulde carrière zowel met klassieke concerten, jazzcombo’s als flamenco ensembles. Zijn muziek werd in Spanje vaak gebruikt voor theater, klassiek ballet en film. Renaud García-Fons is een unieke stem op de contrabas en dit wereldwijd. Niet alleen speelt hij op een vijfsnarige contrabas, ook zijn specifieke ‘con arco’ en ‘pizzicato’ techniek zijn intussen uitgegroeid tot een waar handelsmerk.
De Bulgaar Theodosii Spassov is in eigen land uitgegroeid tot een held. Hij heeft het inheemse traditionele instrument ‘de kaval’, een houten herdersfluit, naar ongeziene muzikale hoogten weten te tillen door het te onttrekken uit het keurslijf van de volksmuziek en te integreren in meer hedendaagse muziekvormen.
Drummer en percussionist Nano Peña blinkt uit in subtiliteit. Zijn zorgvuldig getimede accenten geven kleur aan alle projecten waarin hij te zien is. Het is dan ook een jazzdrummer die naast jazz de taal van de flamenco in zijn broekzak heeft.

Met Free Flamenco sluiten we ons festival naar goede traditie terug feestelijk af!






Selected discography: