BIK BENT BRAAM (Nederland)

photo's © Jos Knaepen

Michiel Braam (piano) - Wilbert de Joode (contrabas)Joop van Erven (drums) - Frans Vermeerssen (tenorsax) - Frank Nielander (baritonsax) - Jan Willem v.d. Ham (altsax) - Bart van de Putten (altsaxofoon, klarinet) - Peter Haex (tenortuba) - Patrick Votrian (bastuba) - Joost Buis (trombone) ) - Hans Sparla (trombone) - Eric Boeren (cornet) - Angelo Verploegen (trompet)

Bik Bent Braam is een 13-man sterke band, geleid door componist en pianist Michiel Braam, die reeds tien jaar aantoont dat de jazzgeschiedenis nog steeds een onuitputtelijke bron van nieuwe muzikale inzichten is. Deze historische referenties zijn er echter niet om na te bootsen. Uiteraard zijn Duke Ellington, Charles Mingus of Lennie Tristano belangrijke invloeden, maar dit betekent niet dat Michiel Braam ze zal imiteren. Integendeel, imitatie is een obstakel voor verrassing en ontdekking, twee zaken die essentieel zijn in de muziek van Braam.
Bik Bent Braam, een uitgelezen groep Nederlandse jazzmuzikanten, is het ideale instrument om dat verlangen naar het onverwachte en verrassende gestalte te geven. Het bewijst eens te meer dat traditie en vernieuwing geen tegenstelling zijn, maar twee zijden van een medaille.
Het programma dat ze ons bieden heet ‘Bik Bent Braam goes Bonsai’. Michiel componeerde 26 stukjes muziek. Iedere musicus krijgt twee stukken toegewezen en geeft door het opsteken van één of twee vingers aan welk stuk hij wil spelen. Voortdurende alertheid en improvisatietechniek zijn dan ook noodzakelijk voor deze, steeds andere, concerten. Muziek op het scherpst van de snede.

Selectieve discografie :

Bik Bent Braam, ‘Alle 13 Goed!’ (BV Haast)
Bik Bent Braam, ‘Het XYZ der Bik Bent Braam’ (BV Haast)
Trio Braam-DeJoode-Vatcher, ‘Monk Materials’ (BV Haast)