PHILIP CATHERINE QUARTET (België)

photo's © Jos Knaepen

Philip Catherine (gitaar)
Bert Joris (trompet)
Philippe Aerts (contrabas)
Joost van Schaik (drums)


Al sinds de jaren 1960 is Philip Catherine één van de toonaangevende figuren van de Europese jazzscène. Zijn samenwerking met jazzgrootheden zoals Chet Baker, Tom Harrell, Larry Coryell, Charles Mingus, zijn unieke stijl en klankkleur alsook zijn ongebreidelde inzet voor de muziek zijn van een niet te miskennen invloed geweest. i
Slechts 18 is Philip Catherine wanneer hij met het Lou Bennett Trio op tournee trekt in Europa. In 1971 wordt hij door Jean-Luc Ponty gevraagd om mee te spelen in zijn kwintet. In 1974 en 1975 neemt hij zijn eerste platen op als bandleader : ‘September Man’ en ‘Guitars’.
In ‘77 maakt hij deel uit van de Mingus Big Band, waar hij met Mingus en artiesten als o.a. Scofield, George Coleman, Coryell, Ron Carter, Sonny Fortune speelt en opneemt. Philip Catherine werd in zijn lange carrière gelauwerd met diverse prijzen. In 1990 ontving hij samen met Stan Getz de prestigieuze Bird Prize, en in 1998 de Django D’Or als “beste Europese Jazzmuzikant”.
Catherine alterneert met plezier twee jazzformules : het trio en het kwartet. Hij werkt ook regelmatig samen met bekende Europese big bands, onder meer ons eigenste Brussels Jazz Orchestra .
De voorbije jaren gaat het voor zover mogelijk nog beter en beter met zijn carrière, getuige de schitterende cd ‘Blue Prince’ die in 2000 verscheen.
Dit concert kadert in de reeks ‘The Finest in Belgian Jazz’ van De Werf. Verder op de cd en het concert trompettist Bert Joris (eveneens een geselecteerde in “The Finest in Belgian Jazz”), op bas Philippe Aerts en op drums Joost van Schaik.

Selectieve discografie :

Philip Catherine, ‘I remember you’ (Criss Cross)
Philip Catherine, ‘Guitar Groove’ (Dreyfus)
Philip Catherine, ‘Blue Prince’ (Dreyfus)