PIERRE DØRGE NEW JUNGLE ORCHESTRA (Denemarken)

photo's © Jos Knaepen

Pierre Dørge (gitaar) - Anders Banke (alto sax)
Morten Carlsen (saxen) - Jakob Mygind (sax)
Volker Schlott (alt - en sopraansax)
Kenneth Agerholm (trombone) - Martin Andersen (drums)
Jörg Huke (trombone) - Irene Becker (keyboards)
Thommy Andersson (bas) - Ayi Solomon (percussie)


Pierre Dørge is een van de meest creatieve en open figuren in de Deense jazzscène. Sinds 1960 is hij actief in de moderne jazz, maar steeds geïnteresseerd in andere culturen en genres. Deze Europese, Aziatische, Afrikaanse en Afro-Amerikaanse muzikale tradities werden door Pierre Dørge geassembleerd in een originele sound. Hij werkte samen en nam op met mensen als John Tchicai, N.H. Ørsted Pedersen, Svend Asmussen, Johny Dyanni, Don Cherry, David Murray, Hugh Masekela, en vele anderen.
Zijn New Jungle Orchestra ontstond reeds in 1980 en werd genoemd naar de legendarische ‘jungle sound’ van het vroege Duke Ellington Orchestra. Naast deze muziek waren andere inspiratiebronnen Charles Mingus’ combinaties van improvisatie en op grote schaal uitgeschreven muziek, Gil Evans’ krachtige anarchie gemixt met gelaagde, complexe structuren en ook de ironische cabareteske muziek van Carla Bley.
Op vandaag, meer dan 20 jaar na oprichting, is het NJO nog steeds een van de origineelste, creatiefste en meest genietbare bands in de brede muziekscène.
Getuige de 16 platen die Pierre Dørge reeds uitbracht met dit New Jungle Orchestra.

Selectieve discografie :

Pierre Dørge & New Jungle Orchestra (SteepleChase)
Pierre Dørge & New Jungle Orchestra, ‘Music from the Danish Jungle’ (Dacapo)
Pierre Dørge & New Jungle Orchestra, ‘Giraf’ (Dacapo)