MICHEL PORTAL / LOUIS SCLAVIS QUARTET (Frankrijk)

photo's © Jos Knaepen

Michel Portal (klarinet)
Louis Sclavis (klarinet)
Jean-Paul Celea (contrabas)
Daniël Humair (drums)


Met het Portal/Sclavis Quartet brengen we opnieuw enkele ronkende namen uit de Europese jazz in stelling. Beide leiders hebben veel gemeen : ze komen allebei uit Frankrijk, zijn alle twee klarinettist, klassiek geschoold, met een brede interesse en visie op de jazz.
Louis Sclavis, geboren in 1953 in Lyon, start na zijn studies aan het conservatorium van die stad, zijn professionele jazzcarrière in de Workshop de Lyon. In de beginjaren werkt hij reeds met Michel Portal, in het kwartet van Henri Texier en met de Brotherhood of Breath van Chris McGregor. Iets later speelt en registreert hij in kader van de Free Music Production Berlin met o.a. Evan Parker, Peter Brötzmann, Toney Oxley en John Lindberg. Tot op vandaag werkt hij regelmatig en in diverse combinaties samen met Bruno Chevillon, Daniel Humair, Marc Ducret, Texier e.a.
Michel Portal (°1935) is een naam zowel in de klassieke, de jazz als de hedendaagse muziek. Hij werkte onder meer samen met Kagel, Stockhausen, Berio en Boulez. In de jazz kennen we hem vooral door zijn samenwerking met Texier, Humair, Solal, Galliano. Maar ook met de Amerikanen Jack DeJohnette, Charlie Haden, Mino Cinelu. De in 1938 in Zwitserland geboren drummer Daniel Humair maakte jaren deel uit van het Martial Solal Trio, Phil Woods’ European Rhythm Machine, en werkte samen met Henri Texier en Joachim Kühn. Bassist Jean-Paul Celea vervolledigt dit All Star Quartet, de afsluiter van deze eerste editie van Jazz Brugge.

Selectieve discografie :

Louis Sclavis, ‘Clarinettes’ (IDA Records)
Double Trio, ‘Green Dolphy Suite’ (Enja Records)
Michel Portal, ‘Musiques de Cinémas’ (Label Bleu)