ALBERT MANGELSDORFF - WOLFGANG DAUNER DUO (Duitsland)

photo's © Jos Knaepen

Albert Mangelsdorff (trombone)
Wolfgang Dauner (piano)


Een duo bestaande uit twee vermaarde muzikanten die sinds decennia kleur brengen in het Europese jazzlandschap. Beide heren spelen reeds vele jaren in diverse formaties samen, onder meer reeds meer dan 25 jaar in United Jazz + Rock Ensemble. Mangelsdorff (°1928) en Dauner (°1935) hebben veel met elkaar gemeen. Naast hun gave als componist zijn beiden erg experimenteel ingesteld en open van geest, steeds bereid ook om samen te werken met nieuwe, jonge muzikanten, ook uit andere genres dan de jazz. Wolfgang Dauner kan dan ook één van de pioniers van de synthesizer in de jazz in de jaren zestig genoemd worden. De laatste jaren geeft hij de voorkeur aan de concertvleugel, cultiveert hij veeleer de mooie klanken, en vormen zijn composities meer rustige, ronddraaiende thema’s.
Albert Mangelsdorff is niet alleen één van de grote wegbereiders van de Europese Free-beweging, maar hij is ook door zijn dubbel-toon techniek op trombone wereldberoemd geworden. Als geen ander kan hij de veelzijdigheid van dit instrument aantonen. Doorheen de voorbije decennia en door zijn internationale carrière is hij een soort samenvatting geworden van de Duitse jazz. Zijn trombonestijl geldt in de wereld van de jazz als toonbeeld en kent veel navolging.
Wanneer twee muzikanten van dit kaliber besluiten om samen op tournee te gaan, dan weten we dat dit concerten worden van het hoogste niveau en spankracht. Getuige de cd ‘Two is Company’ op Mood records.

Selectieve discografie :

The United Jazz And Rock Ensemble Plays Wolgang Dauner (Mood Records)
Albert Mangelsdorff, ‘Purity’ (Mood records)
Wolfgang Dauner - Albert Mangelsdorff, ‘Two is Company’ (Mood Records)