HOUBEN / PIROTTON INC. (België)

photo's © Jos Knaepen

Jacques Pirotton (gitaar)
Steve Houben (saxen, fluiten)
Stephan Pougin (drums, percussie)
Samuel Gertsmans (contrabas)


Steve Houben is geboren in een muzikale familie. Zowel vader als moeder zijn muzikant, maar het is vooral een ander familielid - zijn neef Jacques Pelzer - die een sterke invloed zal hebben op de carrière van de jonge Houben. In het midden van de jaren zeventig volgt hij les aan het Berklee College of Music in Boston. Terug in België richt hij in 1979 samen met Henri Pousseur het jazzseminarie aan het Luikse Conservatorium op. Een opleiding die van nauwelijks te overschatten belang zal blijken voor de huidige, succesvolle generatie jazzmuzikanten in ons land. In dezelfde periode brengt hij diverse Amerikaanse jazzmuzikanten naar Europa en richt de groepen Solstice en Mauve Traffic (met o.a. Bill Frisell en Kermit Driscoll) op. Houben werkt nadien met vrijwel alle belangrijke Belgische muzikanten samen en met een schare grote buitenlandse namen. Te veel om in dit kort bestek op te noemen.
Eén van de mensen die we sinds lang aan zijn zijde zien is gitarist Jacques Pirotton. Lange tijd verbonden met Jacques Pelzer, is Pirotton ook actief bij o.a. Serge Lazarevitch, Philip Catherine, Michel Herr, Chet Baker, Octurn.
Hun nieuwe kwartet wordt vervolledigd door drummer Stephan Pougin (onder meer Rêve d’Eléphant Orchestra en Panta Rhei) en de jonge bassist Samuel Gertsmans.

Selectieve discografie :

Mauve Traffic, ‘Oh Boy’
Steve Houben + Strings (Igloo)
Pirotton / Houben / Pougin, ‘We can’t stop loving you’ (Igloo)