RAMON LOPEZ QUARTET (Spanje)

Songs of the Spanish Civil War
Ramon Lopez (drums)
Paul Rogers (contrabas)
Thierry Madiot (trombone)
Daunik Lazro (alt- en baritonsax)
Phil Minton (vocalen)




Selectieve discografie :

R. Lopez Quartet, ‘Songs of the Spanish Civil War’ (Leo Records)
Ramon Lopez Drums Solo, ‘Eleven Drums Songs’ (Leo Lab)
André Goudbeek Quartet & Phil Minton, ‘As it happened’ (WIMprovijf)

De Spaanse Burgeroorlog en de antifascistische strijd is ook op cultureel vlak zeer belangrijk en invloedrijk geweest. Bibliotheken en musea werden opengesteld voor iedereen; grafiek, literatuur en poëzie floreerden. Muziek kreeg een belangrijke functie, de volksmuziek een nieuwe invulling en teksten… Charlie Haden toonde als geen ander met zijn Liberation Music Orchestra dat de liederen van de wanhoop dikwijls de mooiste zijn.
We kunnen het project ‘Songs of the Spanish Civil War’ van Ramon Lopez zeker in deze traditie situeren. Drummer/percussionist Ramon Lopez is geboren in Alicante (1961), maar woont sinds 1985 in Parijs. Hij werkt en werkte onder meer samen met Claude Tchamitchian, l’Orchestre National de Jazz, Ivo Perelman, Charles Gayle, Ernst Reijseger. Voor dit project werkt hij samen met een internationale elite uit de hedendaagse jazz en geïmproviseerde muziek. Op contrabas speelt componist en improvisator Paul Rogers, onder meer bekend van zijn werk met Paul Dunmall, Sophia Domancic, Evan Parker en Paul Rogers. Op trombone Thierry Madiot, meestal solo te zien, maar ook met danseres Li-Ping Ting, Sophie Agnel en Hélène Breschand. Op saxen Daunik Lazro (trouwe partner van Joe McPhee, maar ook te horen met Carlos Zingaro, Claude Tchamitchian).
Vocalist Phil Minton is de meer dan waardige vervanger van Beñat Achiary (zingt op de cd). Minton is sinds 1962 te horen op vele tientallen platen en cd’s, onder meer met David Moss, John Zorn, Tom Cora en Carla Bley.

De cd ‘Songs of the Spanish Civil War’ kreeg in het Franse jazztijdschrift Jazzman alvast een ‘CHOC’-waardering.