EDDY LOUISS - RICHARD GALLIANO ‘DUO’ (Frankrijk)

photo's © Jos Knaepen

Eddy Louiss (Hammond)
Richard Galliano (accordeon)


Richard Galliano, geboren in Nice met Italiaanse roots, speelt al vanaf prille leeftijd accordeon en jazz. Het was uiteindelijk Astor Piazzolla die er hem op wees dat zijn imago van jazzaccordeonist, zo dicht bij de Amerikaanse jazz, niet goed was: “retrouvez vos racines françaises”. Een zoektocht die uiteindelijk leidde tot de ‘new musette’. De grote verdienste van Richard Galliano is dat hij het stoffig en nostalgisch imago van de musette een nieuwe invulling gaf. Tenslotte is de musette voor de Fransen en de Italianen wat de blues betekent voor zwarte Amerikanen, of de tango voor de Argentijnen : een mengeling van ‘body and soul’, woede en melancholie.
Eddy Louiss (°1941) kwam reeds op zeer jonge leeftijd in contact met de wereld van de jazz op jams met Jean-François Jenny-Clark en Aldo Romano. Hij speelt piano, trompet, vibrafoon…. Iets later trekt hij de wereld rond als zanger met Mimi (Perrin) et les Doubles-Six. Op deze tournee ontdekt hij het Hammond-orgel : het is liefde op het eerste zicht, het wordt zijn instrument !
Met gitarist Jimmy Gourley speelt hij in de Blue Note, waar hij Kenny Clarke ontmoet. Hij werkt 6 jaar samen met dit trio, later wordt Jimmy Gourley vervangen door René Thomas. Eveneens in de Blue Note wordt Eddy Louiss aangesproken door Stan Getz, waarmee hij een jaar lang toert.
De jazzclubs en het nachtleven beu, besluit hij vooral te werken met jonge mensen en zijn muziek te brengen. Toch vinden we hem als dirigent terug bij het grote orkest van Henri Salvador en werkt hij samen met Michel Petrucciani.

Selectieve discografie :

Richard Galliano, ‘New York Tango’ (Dreyfus Jazz)
Richard Galliano & Eddy Louiss, ‘Face to Face’, (Dreyfus Jazz )
Eddy Louiss & Michel Petrucciani, ‘Conférence de Presse’ (Dreyfus Jazz)